Почина един от най-големите умове на нашето време - Стивън Хокинг

Британският учен почина в сряда, съобщиха неговите деца в специално комюнике.
Британският учен почина в сряда, съобщиха неговите деца в специално комюнике. / БГНЕС

Признатият за един от най-големите умове за времето си астрофизикът Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст.

Той боледуваше от амиотрофична латерална склероза и почти единственото нещо от тялото му, което работеше, бе мозъкът. Заболяването го бе привързало към инвалидна количка повече от 40 години.

Британският учен почина в сряда, съобщиха неговите деца в специално комюнике.

"Ние сме дълбоко натъжени от смъртта на нашия обожаван баща". "Той бе голям учен и необикновен човек, чиито трудове ще живеят още много години", написаха децата му Лъки, Робърт и Тим в текста, публикуван от британската Прес асосиейшън и АФП.

Прилепен за инвалидния стол и говорещ чрез компютъра, Стивън Хокинг, който почина в сряда на 76, бе посветил живота си, за да разкрие тайните на Вселената. Той успя да популяризира своята наука до такава степен, че самият той стана звезда.

"Сигурен съм, че моето увреждане има нещо общо с моята личност. Хората са очаровани от контраста между много ограничения ми физически капацитет и изключително широкото естество на вселената, че уча", заяви категорично най-известният съвременен учен в света.

Стивън Хокинг е роден в Оксфорд на 8 януари 1942 г., точно 300 години след смъртта на Галилео Галилей.

Баща му, биолог, иска той да последва стъпките му, като учи медицина в Оксфорд. Но младият Стивън вече е обхванат от страст към математиката. Тази наука не се преподава в престижния университет и той избира физиката.

След три години заминава за Кеймбридж, за да се занимава с астрономия.

Преди година той се яви на холограмна конференция в Хонконг.
Преди година той се яви на холограмна конференция в Хонконг. / БГНЕС

Малко след 21-ия му рожден ден той научава, че страда от паралитично дегенеративно заболяване, амиотрофична латерална склероза (ALS) или болест на Чарко.

Лекарите му дават само две години живот.

Дори и без да знае дали може да завърши докторската си дисертация, той изпада в дълбока депресия, от която излиза едва след срещата си със студентката по лингвистика Джейн Уайлд, за която се жени през 1965.

Двойката, която се разведе след 30 години брак, има три деца. Стивън Хокинг се жени повторно за Илейн Мейсън, но отново се развежда 11 години по-късно - през 2006 г.

Тялото му отстъпва неумолимо. През 1974 г. той вече не е в състояние да се храни или да стане сам от леглото. През 1985 г. той окончателно губи възможността да говори заради трахеотомия след пневмония.

Но умът му е непокътнат. И простата му цел: "да разберем напълно Вселената, защо е такава и защо съществува“.

През 70-те години той разработи идеята, че черните дупки не само поглъщат материя и светлина, преминаващи близо до тях, но и излъчват. Това лъчение се нарича "Лъчението на Хокинг“.

Така той първи достига до Свещения граал на физиците и посочва как да се съгласуват две основни теории, които обясняват функционирането на вселената и са явно несъвместими, а именно общата теория на относителността на Айнщайн за безкрайно голямото и квантова механика за безкрайно малкото.

Според учените тази теория би спечелила на Стивън Хокинг Нобелова награда, ако можеше да бъде експериментално демонстрирана.

На 32 г. става най-младият член на Кралското научно дружество. През 1980 г. е удостоен с катедра по математика в университета в Кеймбридж, пост, който преди него е бил и на Исак Нютон. Напуска го през 2009 г. заради възрастово ограничение.

Британският учен с дъщеря му Луси Хокинг.
Британският учен с дъщеря му Луси Хокинг. / БГНЕС

Докато задълбочава работата си върху произхода на Вселената, теоретикът публикува през 1988 г. "Кратка история на времето", за да обясни на широката публика великите принципи на космологията, Големия взрив и теорията на струните.

Никога до този момент научно-популярна книга не е била толкова успешна. От публикуването й досега са продадени повече от девет милиона копия.

Стивън Хокинг става популярният образ на учения, предизвиквайки помощ за насърчаване на изследванията и понякога се притесняваше от възможните му излишъци.

Известен с умението си да комуникира, способен „да лети“ в безтегловност, независимо от своето увреждане, той се поддава на играта определено с удоволствие и голямо чувство за хумор.

Той играе себе си в сериали като "Стар Трек", "Теорията на големия взрив" и "Семейство Симпсън", подписва детски книги с дъщеря си Люси, "пее" със синтетичния си глас с U2, „Пинк Флойд“ и дори "с Монти Пайтън".

Преди година той се яви на холограмна конференция в Хонконг. Пред стотици хора той твърди, че отговорите на множество екологични кризи "ще идват от науката и технологиите".

[b] БГНЕС припомня последните анализи на британския астрофизик: [/b]

"Страхувам се, че изкуственият интелект може да замени хората. Ако сега хората разработват компютърни вируси, в бъдеще някой ще бъде в състояние да създаде изкуствен интелект, който може да се подобри и да се възпроизвежда сам. Това ще бъде нова форма на живот, която ще надмине човека", каза Хокинг в края на миналата година. Според него машините, в търсене на ефективност, може да искат да се отърват от хората. Но дори и това да не се случи, той вярваше, че хората рискуват сами да се погубят. "Преминахме точката, от която няма връщане. Земята стана твърде малка за нас, населението нараства с обезпокоителни темпове и рискуваме да се самоунищожим", предупреждаваше Хокинг. Затова сега основната задача е да се включат повече хора в науката, така че човечеството да може да достигне до други планети, за да ги колонизира, смяташе ученият.

Стивън Хокинг заяви, че човечеството ще трябва да колонизира Марс и Луната през близките 30-50 години. В изказване в Норвегия пред Международния фестивал на науката и изкуствата Starmus IV през юни 2017г. той отбеляза, че гибелта на човечеството от падането на астероид, климатични катаклизми или пренаселване е въпрос само на време. Затова той призоваваше хората по-бързо да напуснат Земята.

"Убеден съм, че хората трябва да напуснат Земята. На нашата планета остава все по-малко място за нас, а нашите физически ресурси се изчерпват много бързо“, казваше още той.

Хокинг смяташе, че в идните 30 години трябва да бъде създадена база на Луната. След това хората трябва да заселят целия Марс, което според него трябва да стане за 50 години. При това хората ще трябва да вземат на другите планети растения, животни, гъби и насекоми.

Хокинг предлагаше човечеството да не се ограничава само със Слънчевата система, ами да излезе извън нейните предели и да достигне най-близката до нас звездна система Алфа Центавър. Там според него съществува годна за живеене планета Proxima b.

По-рано световноизвестният физик предрече края на света в близките 1000 години в резултат на техногенна катастрофа. /БГНЕС